Ted Chiang: Kilégzés

2020.09.17

"Az én üzenetem hozzátok most ennyi: tegyetek úgy, mintha lenne szabad akarat! Létfontosságú, hogy úgy tegyetek, mintha a döntéseitek számítanának, még ha ez nincs is így."

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák c. kötete teljesen egyértelműen impulzusvásárlás volt. Nem ismertem az írót – legalábbis akkor azt gondoltam – és magát a címet sem olvastam el tüzetesen, viszont nagyon megtetszett a könyv borítója. Az Agave kiadó honlapján előrendelni lehetett csak a kötetet, de ez a lila, sci-fis fedlap annyira bejött, hogy nem volt választásom.

Méghogy a könyvet ne a borító alapján ítéljük meg! HAH!

Később jöttem csak rá, hogy Ted Chiang műve az Érkezés is, ami az Érkezés és más novellák c. műben kapott helyet, és amiből az egyik kedvenc filmem is készült.

Be kell vallanom, hogy nem vagyok egy novellás fickó. Mindig azt gondoltam, hogy egy novellát akár egy délután alatt meg lehet írni, és abban nincs annyi alkotó és kreatív erő, mint egy regényben. Egy novellát műfajából eredően sem lehet annyira kibontani, mint egy regényt, ahol minden apró részlet és mozzanat számít, a karakterek közötti kapcsolatok és dinamika szép fokozatosan alakul ki és fejlődik több száz oldalon keresztül.

Sok Stephen King mű is emiatt nem jött be, – és ezért van még mindig harc itthon, hiszen Móni imádja a Minden sötét, csillag sehol kötetet Kingtől – mert túl rövidnek éreztem, túlságosan "megúszósnak" gondoltam. Kicsit olyan, mint amikor a Mesternek nincs elég ihlete egy egész könyvre, csak pár oldalban akarja borzolni az idegeket. Jó-jó, de nem a legjobb.

Ted Chiang viszont meglepett. Nem tudom, hogy a gördülékeny stílusa vagy az olvasmányos, filozófiai magasságokat érintő történetei hatottak rám, de nekem nagyon tetszett. No, kivételesen nem a címadó Kilégzés novella lett számomra a legerősebb, hanem a Mit várnak tőlünk? című írás. Mindössze 4 oldal, ami nevetségesen kevésnek tűnt először, de miután elolvastam, még órákon keresztül agyaltam rajta. Hogy lehet valami ennyire rövid és mégis ennyire tartalmas?