A Modesto a Spoilerveszélyen

2021.03.31

A Spoilerveszély kritikája annyira pozitív és kedvcsináló, hogy azon gondolkodom, elolvasom már én is a Modestót. Most persze biztos nevet az olvasó, de valóban az a helyzet, hogy a könyv szerzőjeként szívinfarktushoz közeli állapotban csak egy-egy részt voltam képes elolvasni a nyomtatott kiadványból és olyankor is pufogva csaptam össze azt, amikor megláttam néhány apróságot (párom szerint még hibának sem nevezhető dolgot). De ezek után erőt veszek magamon. Elvégre olyan jókat írtak róla! Köszönet érte, zavarba vagyok esve! (A teljes kritika itt olvasható: https://spoilerveszely.hu/modesto/)

"Az Instagram tanúsága szerint 36 hete, hogy Schneider Peti elkezdett információkat megosztani, és ezzel minket olvasókat is bevonni első regényének a Modestonak a készülésébe. Jó marketing lépés volt, rögtön a magaménak éreztem a történetet és olvasni akartam, pedig eleinte nem tudtam róla semmit. Például azt hittem, hogy a zenéhez lesz köze és valamiféle olasz instrukciót jelent a szó, amiket a kottában olvasni.

Aztán szépen lassan napvilágra került, a borító és hogy Modesto, egy California államban található kisváros, történetesen George Lucas szülőhelye. Most, hogy elolvastam a könyvet derült ki számomra, hogy mivel csak instán követtem a dolgokat, lemaradtam egy pár videóról, de így utólag is érdekes volt megnézni őket. Ajánlom mindenkinek, egész más így olvasni a történetet.

Ezen a linken éritek el a csatornát:
https://www.youtube.com/channel/UCfMPJvqwaw54Qb7I8JL3-9w

Végül elkészült, én pedig elolvastam. Spoilerveszély: imádtam. Remek iskolapéldája, hogyan lehet úgy is izgalmas könyvet írni, hogy mindent tudunk. Tudjuk, ki az elkövető, tudjuk, hogy történt a bűncselekmény, tudjuk, ki sáros még a történetben. A karakterek baromira kidolgozottak, szerethetők, életszagúak, ismerjük őket. A szereplők szemszögei szépen rétegződtek egymásra, kerek egészet alkotva. Része voltam a cselekménynek, benne éltem. Volt, hogy kicsit bepárásodott a tekintetem, volt, hogy felnevettem, volt, hogy izgultam, volt, hogy megdöbbentem.

Őszintén szólva, pár Moly.hu-s vélemény alapján, kicsit féltem, hogy majd nagyon "meg akarja mondani a frankót" társadalomkritika, lélektan, korrupció szempontjából, de Péter könyvét olvasva, olyan érzésem volt mintha egy 80-as, 90-es évekbeli klasszikus, szórakoztató akciófilmet néznék. Halálos fegyver egy kis Columboval és Bud Spencerrel fűszerezve. És ezt most abszolút pozitív értelemben gondolom.ű

És hát a vége... azt mondtam, hogy mindent tudunk? Lehet, mégsem?

Sok kriminek, thrillernek a vége a gyengepontja. Túl szépen van felépítve a történet, ahhoz, hogy méltóképpen le lehessen zárni.

A Modestonak a vége a legerősebb eleme, pedig az egész nagyon rendben van.

Köszönöm, hogy elolvashattam!"